Dear visitor, welcome to Satelitski forum - SF. If this is your first visit here, please read the Help. It explains in detail how this page works. To use all features of this page, you should consider registering. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.
Evo da i ja pokusam sto je moguce jednostavnije objasniti za one manje iskusne u tome (gdje mozda i ja spadam) na koji nacin podesiti ova 4 satelita na Gib-u 105 na podrucju Zagreba. Sinja koju sam koristio je za 4 satelita (shemu te sinje sam poslao u prijasnjem postu pod oznakom MF-13. Plus toga iskoristio sam drzac LNB-a pod brojem "1" za prijem Thora-Intelsata10-2 na poziciji 0,8-1°W). Isprobao sam razne mogucnosti koje su se spominjale u vezi postavljanje centra antene. Bilo je rijeci o 10°, 13°i 16°E. Da ne duljim bar kod mene, nekako se najbolja varijanta pokazala sa centrom oko 12°E. Zasto!? Jer onda se ta sinja u potpunosti iskoristava, bez dodatnih varenja, busenja i sl. Ako je centar na 10°,onda vec dosta pocne padati signal sa W2. Ako je pak centar na 16°,onda je signal sa Thor-Intelsat10-2 slabiji. Nekako najujednaceniji signali su bili ako je centar antene bio na 13°E (Govorim o signalima od W2-Thor-Intelsat10-2. Astra i HB su jaki u bilo kojoj varijanti). Ali tada je bar kod mene nastao problem, a to je da se u tom slucaju drzac za Thor-Int.10-2 jedva drzi za sinju. Zato sam malo pomaknuo antenu prema zapadu oko 1°, tocnije na oko 12°E. Signali nisu nesto pali, ali se je sada drzac drzao za sinju 100%. Isto tako i pozicija 23,5°E se moze hvatati sa tom sinjom (Znaci pokrivenost antene je od 23,5°E-1°W, bez dodatnih produzetaka). Posto je ovdje tema o 13e,16e,19,2e i 1w, skinuo sam dodatne LNB-ove da se sto bolje vidi o cemu pricam. Na slikama se vidi da je taj drzac za 1°W vislji u odnocu na ostale nosace za 14mm. To je prava stvar, jer za taj satelit LNB mora biti u mom slucaju vislji 19mm u odnosu na druge. Potrebno je jos samo malo savinuti sinju (oko 5mm) prema gore i malo prema anteni dolje. Signali su bar ono sto se moze hvatati na mojoj poziciji zadovoljavajuci (od 60-89% na 16°E i 1°W i od 84-99% na Astri i HB). Instrument sa kojim sam to podesavao je mali Digisat Pro sat finder (Cak mislim da je dovoljan i onaj najobicniji sa analognom skalom). Dosta bitno, opet bar u mom slucaju da se kod trazenja Thor.Int.10-2 satelita LNB okrene u drzacu za 90°. Tada se dosta olaksava posao. Kasnije se samo natrag okrene LNB, i stvar je gotova. Isto tako toplo preporucam Spaun SAR 411F sklopku. Prema ostalim, signal je na svim satelitima bolji za 3-5%, nego kod ostalih sklopki koje sam uspio testirati. Skuplja je, ali se isplati. Dolje prilazem slike da se sto bolje vide ova moja objasnjenja. Pozdrav svima na forumu.![]()
This post has been edited 2 times, last edit by "troj99" (May 10th 2008, 22:30)
Kao dodatak saljem sliku koja sve objasnjava. Jednostavno sam zaboravio da sam je slikao. Tu se vidi da je centar na 16°E i kako je sinja montirana. Krajnji je na 4-5°W. Da budem isken nisam pogledao Amos, već Atlantic Bird3. Signal je bio od 54-75% (od A3, France,2,3,Arte do da ne nabrajam Pink SUI). Na slici se to ne vidi, ali sinju onda treba savinuti prema gore 11mm i malo prema anteni. To govorim za LNB na 5°W. Pokraj njega stane taman Alps LNB 1°W itd. Astra je skoro na samom kraju sinje na drugoj strani kako se vidi na slici.
This post has been edited 9 times, last edit by "Falcon" (May 11th 2008, 22:07)
a može li sa tom kombinacijom amos?
Nisam spojio 7 satelita istovremeno, ali kada sam to testirao, onda sam pokušao hvatat i ove satelite da pokriju "prazninu" na sinji. Ulovio sam solidno 0,8-1°W, 5°E (dosta jak signal) i 9-10°E (dobar signal). Ili ovo sto ja sada trenutno imam, 19,2°E, 16°E, 13°E i 0,8-1°W. Tada stane i 23,5°E, 5°E i 9-10°E. Sada cu za vikend postaviti jos ova tri, a spajanje ce biti sa 2×SAR 411F i 1×SUR 211F. Znam da to radi. Mozda jos dodam i osmi LNB za Amos sa nekim dodacima, ali ne znam jos kakav ce biti tada signal na njemu. Znam da onako iz ruke cak nije ni bio tako los kada sam ga probao ulovit. Skoro kao Thor. Yumatu ima Diseqc 1.0 i 1.1, mada na kutiji pise 1.0 i 1.2.
This post has been edited 5 times, last edit by "troj99" (May 12th 2008, 23:33)
Halo svima
ja sam ovaj tjedan složio antenu pa sam malo gledao kako uhvatiti "Astra+Eutelsat+Hotbird+Intelsat/Thor".
Malo sma šini savinuo gore ali neznam dali je to dovoljno jer sam vidio više varijanti na netu (posebni veči držaći za LNB itd.)
Isto tako me zanima koji mi je najbolji nagib antene za tu varijantu ?
Kako vidite nemam varijantu sa ALPS LNB-ima, več sam uzeo Hirschman-ove i rekli su mi u dučanu "3mzb" da je to sa njima moguče ako je tanjur "105"!?
Još nisam uspio staviti antenu jer čekam skelu na zgradi, ali sam ju za sad samo pripremuo. Posudio sam si i uređaj za pronalaženje signala LNB-a !
Hvala i pozdrav iz Karlovca

This post has been edited 2 times, last edit by "troj99" (May 17th 2008, 15:14)
This post has been edited 29 times, last edit by "Falcon" (May 17th 2008, 21:32)

This post has been edited 1 times, last edit by "Falcon" (May 17th 2008, 22:17)
This post has been edited 3 times, last edit by "Falcon" (May 19th 2008, 20:21)