You are not logged in.

.
.

Dear visitor, welcome to Satelitski forum - SF. If this is your first visit here, please read the Help. It explains in detail how this page works. To use all features of this page, you should consider registering. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

troj99

njezic -> stari nick <troj99>

• "troj99" is male

Date of registration: Jun 6th 2006

Occupation: FER - GIS - SAT

• Send private message
280

181

Saturday, May 10th 2008, 22:22

RE: Gib 105 i sinja za 4 satelita u ZG

Evo da i ja pokusam sto je moguce jednostavnije objasniti za one manje iskusne u tome (gdje mozda i ja spadam) na koji nacin podesiti ova 4 satelita na Gib-u 105 na podrucju Zagreba. Sinja koju sam koristio je za 4 satelita (shemu te sinje sam poslao u prijasnjem postu pod oznakom MF-13. Plus toga iskoristio sam drzac LNB-a pod brojem "1" za prijem Thora-Intelsata10-2 na poziciji 0,8-1°W). Isprobao sam razne mogucnosti koje su se spominjale u vezi postavljanje centra antene. Bilo je rijeci o 10°, 13°i 16°E. Da ne duljim bar kod mene, nekako se najbolja varijanta pokazala sa centrom oko 12°E. Zasto!? Jer onda se ta sinja u potpunosti iskoristava, bez dodatnih varenja, busenja i sl. Ako je centar na 10°,onda vec dosta pocne padati signal sa W2. Ako je pak centar na 16°,onda je signal sa Thor-Intelsat10-2 slabiji. Nekako najujednaceniji signali su bili ako je centar antene bio na 13°E (Govorim o signalima od W2-Thor-Intelsat10-2. Astra i HB su jaki u bilo kojoj varijanti). Ali tada je bar kod mene nastao problem, a to je da se u tom slucaju drzac za Thor-Int.10-2 jedva drzi za sinju. Zato sam malo pomaknuo antenu prema zapadu oko , tocnije na oko 12°E. Signali nisu nesto pali, ali se je sada drzac drzao za sinju 100%. Isto tako i pozicija 23,5°E se moze hvatati sa tom sinjom (Znaci pokrivenost antene je od 23,5°E-1°W, bez dodatnih produzetaka). Posto je ovdje tema o 13e,16e,19,2e i 1w, skinuo sam dodatne LNB-ove da se sto bolje vidi o cemu pricam. Na slikama se vidi da je taj drzac za 1°W vislji u odnocu na ostale nosace za 14mm. To je prava stvar, jer za taj satelit LNB mora biti u mom slucaju vislji 19mm u odnosu na druge. Potrebno je jos samo malo savinuti sinju (oko 5mm) prema gore i malo prema anteni dolje. Signali su bar ono sto se moze hvatati na mojoj poziciji zadovoljavajuci (od 60-89% na 16°E i 1°W i od 84-99% na Astri i HB). Instrument sa kojim sam to podesavao je mali Digisat Pro sat finder (Cak mislim da je dovoljan i onaj najobicniji sa analognom skalom). Dosta bitno, opet bar u mom slucaju da se kod trazenja Thor.Int.10-2 satelita LNB okrene u drzacu za 90°. Tada se dosta olaksava posao. Kasnije se samo natrag okrene LNB, i stvar je gotova. Isto tako toplo preporucam Spaun SAR 411F sklopku. Prema ostalim, signal je na svim satelitima bolji za 3-5%, nego kod ostalih sklopki koje sam uspio testirati. Skuplja je, ali se isplati. Dolje prilazem slike da se sto bolje vide ova moja objasnjenja. Pozdrav svima na forumu. :)

Nije mi jasno u tvojem testiranju kako si realizirao situaciju kada ti je centar na 16°, jer je navedena šina prekratka za 1W ako šinu učvrstiš po sredini za ruku, kao što se vidi na tvojim slikama. To je problem kod MKE metalne šine sa 4 držača za LNB, ima premalo rupa za razliku od Gibertini šine sa 4 uska držača za LNB, koja ima više rupa u paru koje se koriste za učvrčenje na ruku antene i omogučuju razne kombinacije...
Koliko vidim to je indentična šina mojoj, a ja sam morao koristiti dodatni holder za dva LNB-a koji sam učvrstio na LNB za 5° da mogu dohvatiti 1W:
http://www.novisf.com/wbb3/index.php?pag…525bf255cb2cdb6
Infinity st1000c, Infinity 2010
Dreambox 500, Dreambox 800HD
((NEC uPD61114 recivers/MIPS developer))
((Multifeed, DiseqC, USALS expert))

This post has been edited 2 times, last edit by "troj99" (May 10th 2008, 22:30)

Falcon

Ptičica

• "Falcon" is male

Date of registration: Jun 4th 2007

Occupation: Sve po malo.

• Send private message
270

182

Sunday, May 11th 2008, 9:20

Sinja za 4 satelita 19,2°E-5°W (Gib105)

Da, ta je sinja kupljena u MKE i doista ima samo u centru 2+2 rupe za stegnut, ali postoje i dvije rupe sa svake strane negdje na pola puta od sredine i kraja sinje. Tu sam rupu iskoristio i pokraj nje izbusio dvije rupe sa svake strane da mogu na tom dijelu zasarafiti sinju. Na zalost te se rupe ne vide na slikama, jer ih pokriva Alps za 16°E. Na taj nacin LNB za Astru je gotovo bio na kraju, pa sam tako dobio mjesto za 4-5°W na drugoj strani pokraj 0,8-1°W. Znaci ta sinja moze posluziti ili za kombinaciju od 23,5°E-1°W, ili za 19,2°E-5°W. Ja sam u predhodnom clanku napisao gdje usmjeriti antenu, da se bez ikakvih intervencija na sinji (tu mislim na varenje, busenje i dr.) postave LNB za ta 4 satelita iz teme. Moze ih stati i 7 sa zadovoljavajucim signalima (bez trzanja i sl.) od 23,5°E-1°W, ili sa busenjem jedne rupe od 19,2°E-5°W.;) Kao dodatak saljem sliku koja sve objasnjava. Jednostavno sam zaboravio da sam je slikao. Tu se vidi da je centar na 16°E i kako je sinja montirana. Krajnji je na 4-5°W. Da budem isken nisam pogledao Amos, već Atlantic Bird3. Signal je bio od 54-75% (od A3, France,2,3,Arte do da ne nabrajam Pink SUI). Na slici se to ne vidi, ali sinju onda treba savinuti prema gore 11mm i malo prema anteni. To govorim za LNB na 5°W. Pokraj njega stane taman Alps LNB 1°W itd. Astra je skoro na samom kraju sinje na drugoj strani kako se vidi na slici.

This post has been edited 9 times, last edit by "Falcon" (May 11th 2008, 22:07)

dak

Sport fan

• "dak" is male

Date of registration: Mar 15th 2007

• Send private message
595

183

Sunday, May 11th 2008, 20:23

RE: gib 105

-
a može li sa tom kombinacijom amos?

Sa centrom 16E nisam dobio zadovoljavajući signal na Amosu sa običnom
antenom, ali sa centrom 10E prošao je na 90cm u multifeedu 19E, 13E, 1W
i 4W. U biti smatram da je teško dobiti zadovoljavajući signal na
običnoj anteni na 16E i 4W zajedno.

index.php?page=Attachment&attachmentID=27280

troj99

• "troj99" is male

• Send private message
280

184

Monday, May 12th 2008, 14:10

RE: Gib 105 i sinja za 4 satelita u ZG

Pitanje za @Falcon-a? Spominješ i više od 4 LNB-a na toj svojoj MKE šini, koje sklopke koristiš za više od 4 LNB-a? Za 4 si koristio SPAUN SAR 411F. Koji reciver imaš, da li podržava DiseqC 1.1?

Falcon

Ptičica

• "Falcon" is male

• Send private message
270

185

Monday, May 12th 2008, 22:05

Nisam spojio 7 satelita istovremeno, ali kada sam to testirao, onda sam pokušao hvatat i ove satelite da pokriju "prazninu" na sinji. Ulovio sam solidno 0,8-1°W, 5°E (dosta jak signal) i 9-10°E (dobar signal). Ili ovo sto ja sada trenutno imam, 19,2°E, 16°E, 13°E i 0,8-1°W. Tada stane i 23,5°E, 5°E i 9-10°E. Sada cu za vikend postaviti jos ova tri, a spajanje ce biti sa 2×SAR 411F i 1×SUR 211F. Znam da to radi. Mozda jos dodam i osmi LNB za Amos sa nekim dodacima, ali ne znam jos kakav ce biti tada signal na njemu. Znam da onako iz ruke cak nije ni bio tako los kada sam ga probao ulovit. Skoro kao Thor. Yumatu ima Diseqc 1.0 i 1.1, mada na kutiji pise 1.0 i 1.2.

troj99

• "troj99" is male

• Send private message
280

186

Monday, May 12th 2008, 23:11

Načini spajanja više od 4 LNB-a

Nisam spojio 7 satelita istovremeno, ali kada sam to testirao, onda sam pokušao hvatat i ove satelite da pokriju "prazninu" na sinji. Ulovio sam solidno 0,8-1°W, 5°E (dosta jak signal) i 9-10°E (dobar signal). Ili ovo sto ja sada trenutno imam, 19,2°E, 16°E, 13°E i 0,8-1°W. Tada stane i 23,5°E, 5°E i 9-10°E. Sada cu za vikend postaviti jos ova tri, a spajanje ce biti sa 2×SAR 411F i 1×SUR 211F. Znam da to radi. Mozda jos dodam i osmi LNB za Amos sa nekim dodacima, ali ne znam jos kakav ce biti tada signal na njemu. Znam da onako iz ruke cak nije ni bio tako los kada sam ga probao ulovit. Skoro kao Thor. Yumatu ima Diseqc 1.0 i 1.1, mada na kutiji pise 1.0 i 1.2.

Mislio sam da planiraš takvo nešto za spajanje. Znaš kako to spojiti? Znaš li u kojem ti položaju mora biti SUR 211F za spajajnje dvije DiseqC 1.0 sklopke i kako podesiti portove i DiseqC ulaze na meniju reciver-a? Ja koristim također SUR 211F i radim u DiseqC 1.1 modu recivera.

Ja radim sa Infinity 2010 i st1000c reciverima.
Podešenja kod mene:
- Položaj SUR211F - "Uncommited switch 1"
- Radim sa dva porta (portovi 1 i 2), na koje spajam DiseqC 1.0 sklopke od kojih svaka ima ulaze (A,B,C,D)

Npr.
Podešenja za satelit Astra19.2E:
- DiseqC 1.1 mod
- Port 1
- Ulaz DiseqC A

Podešenja za satelit HB13E:
- DiseqC 1.1 mod
- Port 1
- Ulaz DiseqC B

Podešenja za satelit E16E:
- DiseqC 1.1 mod
- Port 2
- Ulaz DiseqC A

itd...

Navedeni reciveri mogu primiti na sebe 64 LNB-a istovremeno, radeći sa SUR sklopkama u kaskadi.

Inače više od 4 LNB-a se može spajati na više načina:
- Pomoću EMP Centauri 8/1 (Mod DiseqC 1.1) i 8xDiseqC 4/1možeš spojiti 32 LNB-a istovremeno...
- Možeš koristiti nsponsku 0/12V preklopku i raditi sa dvije DiseqC 1.0 sklopke u modu recivera DiseqC 1.0.
- EMP Centauri 8/1 (Mod DiseqC 1.2) za spajanje 8 LNB-a.

Uz to možeš koristiti multifeed + motor, kako bi poštedio motor većih naprezanja i sl...
troj99 has attached the following files:

This post has been edited 5 times, last edit by "troj99" (May 12th 2008, 23:33)

Weba

Unregistered

187

Friday, May 16th 2008, 20:43

Gib 105 + 4 Quad LNB (Astra,Eutelsat,Hotbird,Intelsat/Thor)

Halo svima

ja sam ovaj tjedan složio antenu pa sam malo gledao kako uhvatiti "Astra+Eutelsat+Hotbird+Intelsat/Thor".
Malo sma šini savinuo gore ali neznam dali je to dovoljno jer sam vidio više varijanti na netu (posebni veči držaći za LNB itd.)
Isto tako me zanima koji mi je najbolji nagib antene za tu varijantu ?
Kako vidite nemam varijantu sa ALPS LNB-ima, več sam uzeo Hirschman-ove i rekli su mi u dučanu "3mzb" da je to sa njima moguče ako je tanjur "105"!?
Još nisam uspio staviti antenu jer čekam skelu na zgradi, ali sam ju za sad samo pripremuo. Posudio sam si i uređaj za pronalaženje signala LNB-a !

Hvala i pozdrav iz Karlovca
Weba has attached the following files:
  • img456.jpg (49.36 kB - 265 times downloaded - latest: Apr 17th 2013, 19:23)
  • img459.jpg (41.27 kB - 234 times downloaded - latest: Apr 17th 2013, 19:24)

troj99

• "troj99" is male

• Send private message
280

188

Saturday, May 17th 2008, 15:04

RE: Gib 105 + 4 Quad LNB (Astra,Eutelsat,Hotbird,Intelsat/Thor)

Halo svima

ja sam ovaj tjedan složio antenu pa sam malo gledao kako uhvatiti "Astra+Eutelsat+Hotbird+Intelsat/Thor".
Malo sma šini savinuo gore ali neznam dali je to dovoljno jer sam vidio više varijanti na netu (posebni veči držaći za LNB itd.)
Isto tako me zanima koji mi je najbolji nagib antene za tu varijantu ?
Kako vidite nemam varijantu sa ALPS LNB-ima, več sam uzeo Hirschman-ove i rekli su mi u dučanu "3mzb" da je to sa njima moguče ako je tanjur "105"!?
Još nisam uspio staviti antenu jer čekam skelu na zgradi, ali sam ju za sad samo pripremuo. Posudio sam si i uređaj za pronalaženje signala LNB-a !

Hvala i pozdrav iz Karlovca

Obično za 19E+16E+13E mora doći barem jedan ALPS, može i ovo proći ali će biti nešto slabiji signal zbog širokih glava LNB-ova, imaš uske holdere a nemožeš ih iskoristiti kako bi trebalo...
Vidim da imaš metalnu MKE šinu sa 4 uska holdera. Raspored i lokaciju LNB-ova imaš jako dobro opisano kod @Falcon-ovog testiranja. Njemu je centar bio na 12E, što je jedino moguće da bi stao 1W na kraj šine zbog malog broja rupa na istoj, ako se šina učvrsti na srediti za ruku pošto tamo ima dvije rupe tu namjenu, u protivnom se moraju bušiti dodatne rupe:

Nagib antene je isti za 19E, 16E i 13E, odnosno 12E. Možeš ga točno odrediti za svoju lokaciju na http://www.dishpointer.com

Lnb za 1W se postavlja 20cm od lnb-a za 13E. Na toj lokaciji se diže 2cm gore i 2cm unutra,prema anteni.
Najlakše ti je da LNB za 1W uhvatiš u ruku i mjeriš signale na toj lokaciji koju sam ti rekao te odrediš optimalnu poziciju. Nakon toga se šina savija da postigneš tu poziciju, može se i raditi i L prijelaz što možeš vidjeti kod @Dak-a za 19E,13E + 1W,4W.
http://www.novisf.com/wbb3/index.php?pag…3f9746eaf9d1967
:smilie103:

This post has been edited 2 times, last edit by "troj99" (May 17th 2008, 15:14)

Falcon

Ptičica

• "Falcon" is male

• Send private message
270

189

Saturday, May 17th 2008, 17:07

Nije me bilo nekoliko dana pa cu sada odgovorit na pitanje. Troj99, upravo je spajanje izvedeno na nacin kao i na tvojoj slici 1. Na kraju ovog posta cu je ponovit. Postavke sam podesio malo drugacije na Yumatu MX+ combo prijemniku. DiseqC1.0 A - DiseqC1.1 1 = 19,2°E; DiseqC1.0 B - DiseqC1.1 1 = 16°E; DiseqC1.0 C - DiseqC1.1 1 = 13°E; DiseqC1.0 D - DiseqC1.1 1 = 1°W; DiseqC1.0 A - DiseqC1.1 2 = 23.5°E; DiseqC1.0 B - DiseqC1.1 2 = 9-10°E; DiseqC1.0 C - DiseqC1.1 2 = 5°E; DiseqC1.0 D - DiseqC1.1 2 = 4-5°W - jos nisam spojio. Vjerojatno sutra, ako me vrijeme posluzi. (potrebno ili produljiti sinju ili nesto drugo. Vidjet cu. Uglavnom znam da je signal bio dobar onako mjeren sa LNB-om u ruci). Za Webu. Sa ova tri siroka LNB-a možes uhvatiti 13-16-19,2, ali na nacin da podesis najprije 16°E, jer ima najslabiji signal od ova tri u grupi. Tek onda stavljaš LNB za Astru i HB. Zasto!? Radi toga, jer u tom slucaju LNB za Astru i HB iako su do W2 nisu tocno na poziciji 13 i 19,2°E radi sirine samog LNB-a. Oni su ti ustvari oko 0,5° pomaknuti lijevo, odnosno desno od idealnog mjesta. Radi toga su signali sa ta dva satelita slabiji za oko 15%. To neka te ne brine, jer iako su oslabljeni, to su jos uvijek jaki signali sa kojima neces imati problema. Sada kupovati Alps Quad-ove radi toga se jednostavno ne isplati. Sa sat-finderom koji si posudio ne bi trebalo biti problema naci te satelite. Ove moje mjere su ti okvirne, da sto lakse nadjes ta 4 satelita. Kada dignes sinju za oko 2 cm (0,8-1°W), takodjer je i malo sa rukom zavrti prema anteni-dole. Recimo kontra od dodavanja gasa na motorima. Ova zadnja mala intervencija sa okretanjem sinje donosi oko 3-4% jaci signal na 0,8-1°W, sto dobro dodje kada je kisa malo jaca. ;) :)

This post has been edited 29 times, last edit by "Falcon" (May 17th 2008, 21:32)

troj99

• "troj99" is male

• Send private message
280

190

Saturday, May 17th 2008, 21:18

Optimalne pozicije LNB-a

Mislim da će čovjeka ovo dosta zbuniti a u stvari je vrlo jednostavno. Staviš šinu na ruku antene, HB13E u sredinu. Dobiješ najači signal na njemu i to ti određuje nagib i 95% pozicije. Nakon toga ugura 16E i 19E što bliže njemu koliko idu, što je ovdje problem zbog širokih glava, koje su po meni nepotrebno uzimate za sva tri LNB-a. Ne kažem da to neće raditi, ali mi nije jasno zašto je to uzimano tako, kad je mogao uzeti barem jedan Alps od ta 4 LNB-a, ne bi ga puno više koštao. Nakon toga naštimava 1W, tu je mali problem kratkoće šine pa se antena mora malo zakrenuti prema 12E da bi se dobro fiksirao na kraju šine, kako je @Falcon objasnio. Da se ima orginalana Gibertini šina za 4 LNB-a to ne bi bio problem, jer ima 5x2 rupe koje omogučavaju 5 položaja za fiksiranje na ruku antene. Baš sam jučer slagao istu kombinaciju na Triax 88(90) sa tom Giberitini šinom i signali su ludilo, posebno na 1W... :)

Ovo sa prvo naštimavanjem 16E je zanimljivi štos koji još nisam pokušavao ali ću testirati i usporediti mjerenja pa ćemo vidjeti... :whistling:

dak

Sport fan

• "dak" is male

• Send private message
595

191

Saturday, May 17th 2008, 21:46

Mislim da ne bi trebao biti problem izbušiti dvije rupe, jer je
orginalna šina duplo skuplja. Ma ove šine su zakon, kad se samo sjetim
kako sam se snalazio raznim priručnim držačima za više od
tri satelita prije pojave šina.

Falcon

Ptičica

• "Falcon" is male

• Send private message
270

192

Saturday, May 17th 2008, 22:02

Ma zao mi je sto u vrijeme kada sam kupovao taj nosac za 4 satelita nigdje nije bilo za kupit original. Ma imam ih ja sada 2 komada. Stavio sam ja ovaj kojeg sada imam da ga potrosim. Imam jos jedan. Razlika je vidljiva na prvi pogled. Po originalnom drzaci klize ko podmazano. Kvaliteta neupitna. Kod ovog malo zapinje, ali nema veze. Bitno da to radi. A i cijena je originalu duplo veca.
Da imas pravo. Jednosavno ni meni nije jasno radi cega kada je potreban uski LNB, pogotovo kod antena 85-90cm trgovci uvaljuju normalne (citaj siroke)!? Ustvari primijetio sam da one trgovine koje imaju Alps-a uvijek ponude pravo rjesenje. Tamo gdje ih nema pricaju bajke samo da ih prodaju. Ovo radi sa 3 siroka LNB-a, ali na 105 ili vecem tanjuru. Sa Alps-om u sredini prica je savim druga.

This post has been edited 1 times, last edit by "Falcon" (May 17th 2008, 22:17)

troj99

• "troj99" is male

• Send private message
280

193

Saturday, May 17th 2008, 22:17

Slažem se s Dak-om, mogu se izbušiti dodatne rupe i nema problema. Uostalom, ta MKE šina uz to što je jeftina, lako se savija i oblikuje po želji. A malo sam je uspoređivao s orginalnom Gibertini i vrlo lako se može postići isti efekt da ovu metalnu MKE šinu zajedno sa holderima prešpricamo sa emajl alu lakom i dobijemo istu stvar za duplo manju cijenu... :S

Falcon

Ptičica

• "Falcon" is male

• Send private message
270

194

Saturday, May 17th 2008, 22:22

Daj kazi gdje ima za kupit taj email Al lak? Jel mozda Chipoteka? Ja obicno to pospricam sa plastik sprejom i onda nema sanse da vlaga dodje na to.

troj99

• "troj99" is male

• Send private message
280

195

Saturday, May 17th 2008, 22:29

Bauhaus... ;)

Weba

Unregistered

196

Monday, May 19th 2008, 15:01

Još jednom hvala svima za pomoč ! :rolleyes:

Malo me to sve skupa zbunilo jer sam dobio upute iz dučana gdje sam kupio opremu da za kombinaciju:
Gib 105 + 4 LNB sa širokom glavom nikako nesmije savijati šinu !!!! (i to su mi 2x ponovili)
Kažu da je bitno samo postaviti Hotbird u sredinu a ispred njega ostale, a skroz na kraju desno normalno Intelsat/Thor
Čak su mi poslali i slike.
PS: LNB od ALPS imaju u ponudi ali su mi odmah rekli kada sam htio naručiti 3kom ALPS da nije potrebno jer
da sa su za Gib 105cm dovoljni i obični LNB-ovi sa širokom glavom.

Lp
Weba has attached the following file:

Falcon

Ptičica

• "Falcon" is male

• Send private message
270

197

Monday, May 19th 2008, 17:13

Weba gledaj. Ja sam na licu mjesta vise ne znam koliko sati proveo na krovu i isprobavao razne mogucnosti i Lnb-e. Znam da sam pocrvenio kao rak. Sto se tice sirokih Lnb-a to sam napisao. Na Gibu 105 to ide, ali namjestis najprije 16 pa ostala dva, ali sa odredjenim gubicima. Napisao sam i to da kada mi je bio u centru HB, onda je pozicija Lnb-a na 0,8-1°W bila takva da se je drzac za sinju drzao 1-2mm. (I tada je trebalo dignuti taj Lnb). Sada ne znam o kojem ducanu pricas, ali ovo ti je iz prve ruke. Doduse ide i bez savijanja i uvijanja, ali onda ti je signal slabiji za dobrih 15-18%. Pa to je ustvari i logicno. Ako pratis (Clarkovu liniju) geostacionarnu stazu satelita onda recimo za Zg koji je na 16°E Intelsat W2 je na najvisljoj tocki (elevacija od 37,3°) i tocno na jugu. Sto ides vise lijevo, ili desno elevacija se smanjuje. Recimo za 1°W elevacija je 34,7°. Znaci razlika od 2,6°. Teoretski toliko bi trebao spustiti tanjur da dobijes sa ravnom sinjom najbolji signal, ili podici Lnb. U praksi je to nesto manje jer tanjur nije ravan nego dio nazovimo je kugle. U praksi se sve to lako vidi i dokaze. Instrument bas ne moze pogresiti. Ne znam tvoju poziciju. Ovo govorim za zagrebacko podrucje. Pogledaj malo moju i druge fotografije koliki je razmak izmedju 3 Alps-a na Gibu105, pa sam zakljuci da li idealno stanu tri sira. Odgovor je ne.

This post has been edited 3 times, last edit by "Falcon" (May 19th 2008, 20:21)

dak

Sport fan

• "dak" is male

• Send private message
595

198

Monday, May 19th 2008, 19:43

@Weba samo napravi kako kaže @Falcon jer je u pravu. Gledajući tvoju sliku vidim da su tri široka držača, a iz iskustva znam da prolazi sa barem dva uska + jedan široki. Astra i hotbird imaju jaki signal pa se možda da navuči takav takav signal, ali to nije to. Išlo je sta tri jeftina Hamina široka lnb-a, ali su oni ipak uži recimo od Humaxa, ali opet ne na tri široka držača. Ovo sa dizanjem šine je iz iskustva, pa ti sam možeš to isprobati, samo izvadi lnb iz držača kada nađeš 1W i drži ga malo poviše šine i vidjeti češ povečanje signala.

troj99

• "troj99" is male

• Send private message
280

199

Monday, May 19th 2008, 19:44

Optimalna pozicija LNB-a

Za WEB-u, također....

Evo kako izgleda određivanje optimalne pozicije LNB-a za 19E+16E+13E+1W.
Antena Triax 88(90) + Gibertini šina (4 uska holdera) + (3Inverto+1alps).
Pozicija za 1W se točno slaže s Falconovim mjerenjima: 20cm desno+2cm gore +2cm prema anteni.
LNB za 1W je fiksiran izolir trakom, sada slijedi savijanje šine da bi se dobila ta pozicija.

Na zadnjoj slici u privitku je Giba 105 + 4alpsa konačna situacija -> vidljivo potpuno poklapanje s ovim.

Bez savijanja šine i podizanja LNB-a uopće nema signala na 1W, a na poziciji na slikama jačina signala na Digi TV transponderu (Nova, RTL,.. ) raste do 92/75 %.
:smilie102:
troj99 has attached the following files:
  • P5160359.jpg (157.67 kB - 350 times downloaded - latest: Apr 8th 2013, 10:24)
  • P5160360.jpg (174.44 kB - 261 times downloaded - latest: Apr 8th 2013, 13:06)
  • P5160362.jpg (102.27 kB - 251 times downloaded - latest: Apr 14th 2013, 23:32)
  • P5160364.jpg (101.32 kB - 200 times downloaded - latest: Apr 8th 2013, 13:07)
  • 4sat_Giba105_GibHolder_4lpsa.JPG (60.37 kB - 231 times downloaded - latest: Apr 8th 2013, 13:07)

dak

Sport fan

• "dak" is male

• Send private message
595

200

Monday, May 19th 2008, 20:14

@Troj99 ako imaš koji orginalni širi držač od Gibertinija možeš ga iskoristiti umjesto savijanja (podizanja) šine. On je viši pa probaj i trebalo bi da ide uz malu korekciju šine.

Social bookmarks